ВиФи праћење сигнала – Можемо ли сада пратити људе унутар њихових домова?

Да ли сте мислили да вас могу пратити само на мрежи? Размислите поново. Ианзи Зху и Цо, истраживачи са Калифорнијског универзитета, развили су методу којом ВиФи сигнал праћење чини застрашујућом стварношћу. Читајте даље како бисте научили целу причу о томе како се ваш ВиФи предајник ускоро може користити за праћење сваког вашег кретања унутар вашег властитог дома.


ВиФи праћење сигнала - Можемо ли сада пратити људе унутар њихових домова?

ВиФи праћење сигнала – Можемо ли сада пратити људе унутар њихових домова?

Праћење сигнала ВиФи – целокупна прича

Истраживачи са Калифорнијског универзитета смислили су начин да користе околне Ви-Фи сигнале да виде кроз зидове помоћу паметног телефона.

Раније је било могуће једноставно „видети“ ВиФи сигнале унутар зграде. Сада је, међутим, врло могуће пратити вас у вашем дому. Технологија се ослања на читање промена у радио таласима које емитује ваш ВиФи предајник. Да би ова технологија функционисала, истраживачи морају прво да пронађу ВиФи предајник унутар куће. Ово није тако тешко као некада.

Пролазећи ван посматране локације неколико пута, истраживачи су успели да израчунају локацију предајника са тачношћу од 92,6%. Након лоцирања предајника, истраживачи могу пресликати ВиФи сигнале. На тај начин могу открити рефлексије и изобличења која се јављају када се објект или особа крећу. Ако надгледана локација има више од једног предајника, стопа тачности повећава се на застрашујућих 99%.

Добра вест је да технологија развијена од стране истраживача може само да прати да ли је неко у згради која се надгледа или не. Пошто ВиФи њушкице које користе само означавају промене у таласима, истраживачи нису успели да виде или схвате шта неко ради унутар локације. Лоша вест је да се технологија може / жели да се развија даље уз ово ограничење у виду.

Другим речима, мало више рада на овој технологији може добро да пружи свету алатку која прати акције, локације и суптилна кретања помоћу ВиФи сигнала. Не знам за вас, али идеја за хакера који има приступ овим алатима ме застрашује.

Како ће се користити ВиФи праћење сигнала?

Као и код свих нових технологија, за ову врсту праћења локације постоје и добре и лоше пројектоване намене.

Предности ВиФи праћења сигнала

Заправо постоје оправдани разлози за развој ове врсте праћења. Медицинска област, конкретно, може много добити од развоја овог алата до тачке праћења покрета као и локација. Размислите о импликацијама које ова технологија има за хитне службе! Посебно за старије људе или особе са дуготрајним хроничним болестима. Замислите ово: старија особа падне и не може да устане. Развијена технологија надгледа то кретање и примећује да то није уобичајена акција за ову особу, и обавештава локалне службе за ванредне ситуације. То тражи брзи одговор и може вам спасити животе.

Изван подручја медицине, ова технологија се може користити за побољшање ВР игара. Замислите да можете користити свој ВиФи сигнал да бисте правилно пресликали своје „игралиште“. Ово ће помоћи програмерима ВР игара да произведу персонализованије играње искуства.

Паметне услуге (ИоТ) такође могу имати користи од ове врсте праћења ВиФи сигнала. Замислите да ваш паметни дом испуњава сваки ваш ћуд на основу тога где се налазите у кући. Ходати у дневну собу? Температура се аутоматски мења по вашој жељи. Идите спавати у свом кревету? Паметна кућа тада искључује сва светла и уређаје које више не користите. Искрено, могућности су бескрајне и врло узбудљиве.

Слабости ВиФи праћења сигнала

С друге стране, ова нова технологија представља пуно ризика за приватност корисника. За разлику од праћења путем интернета, ова врста технологије може вас физички пратити у вашем дому. Врло је могуће да лоши агенти на пример користе ову врсту технологије да би олакшали крађу, на пример. Други лоши агенти могу користити технологију за даље праћење ваших активности, како на мрежи, тако и у стварном животу. Владе могу појачати свој надзор додавањем физичког надзора као и путем Интернета.

Другим речима, постоје легитимно застрашујуће могућности за које нападач, хакер или лош агент може да користи ову технологију. Добра вест је да су истраживачи већ пронашли 3 веродостојне одбране против ове врсте напада:

 1. Геофитинг ВиФи сигнали: стварање географске границе за ВиФи сигнале.
 2. Ограничавање брзине ВиФи: смањује јачину дистрибуираних ВиФи сигнала.
 3. Обфускација сигнала: додавање буке ВиФи сигналима који отежавају лоцирање предајника.

Праћење сигнала ВиФи – завршне мисли

Па, шта мислите? Да ли се та технологија вреди развијати? И како ће се то одразити на нове законе о задржавању података који се појављују у целом свету? Искрено, за мене се чини да човечанство треба да се боље упозна са ризицима приватности технологије тренутно доступне за јавну употребу пре него што започне комерцијализацију технологије која на тако застрашујући начин повезује физичко и дигитално..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map