Злонамерни софтвер у Гоогле Плаи продавници? Пола милиона Андроид корисника каже да.

Упркос Гооглеовим покушајима да умањи штетне апликације пронађене у Плаи Сторе-у, чини се да неке од тих опасних апликација и даље пролазе кроз Гооглеову одбрану. Још једна група злонамерних софтвера откривена је злоупотребом, што додатно наглашава стварност злонамјерног софтвера у Гоогле Плаи продавници. Прочитајте целу причу.


Злонамерни софтвер у Гоогле Плаи продавници? Пола милиона Андроид корисника каже да.

Злонамерни софтвер у Гоогле Плаи продавници? Пола милиона Андроид корисника каже да.

Злонамерни софтвер у Гоогле Плаи продавници – целокупна прича

Лукас Стефанко, истраживач безбедности на ЕСЕТ-у, недавно је написао следеће:

Не инсталирајте ове апликације са Гоогле Плаи-а – то је злонамерни софтвер.

Детаљи:
-13 апликација
-све заједно 560.000+ инсталација
-након лансирања сакријте икону
-преузима додатни АПК и омогућава му да га инсталира (тренутно није доступан)
-2 апликације су #Трендинг
-нема легитимне функционалности
-пријављено пиц.твиттер.цом/1ВДкрЦПВФо

– Лукас Стефанко (@ЛукасСтефанко) 19. новембра 2018

Према Стефанку, корисници Андроида који желе да преузму игре за вожњу које се спомињу у твиту завршили су са озбиљним злонамјерним софтвером. Када корисник преузме неку од ових игара, апликација ће инсталирати злонамјерни софтвер иза сцене и избрисати икону апликације. У време твита, више од пола милиона корисника већ је преузело апликације. Наводно, програмер „Луиз О Пинто“ стоји иза већине ових апликација.

Нажалост, још увек не знамо која врста злонамерног софтвера је пронађена у овим апликацијама. Међутим, знамо да апликација преузима оптерећење са домена регистрованог у истанбулском програмеру апликација.

Оно што знамо, међутим, је да се саме апликације заправо не отварају. У ствари, апликације ће се срушити сваки пут када корисник покуша да им приступи. Да бисте то додали, злонамерни софтвер присутан у апликацијама покренут ће се сваки пут када се уређај укључи. Поврх тога, злонамјерни софтвер има потпуни приступ мрежном саобраћају уређаја, што дотичном хакеру омогућава приступ личним подацима корисника.

Тренутно се апликације више не налазе у Плаи Сторе-у. У ствари, портпарол Гоогле-а је потврдио да су дотичне апликације прекршиле Гооглеове смернице и да су „уклоњене из Плаи Сторе-а“. Упркос томе, забринутости због правила апликације Плаи Сторе и даље су велике. Иако је Гоогле повећао прописе које примењује на апликацијама трећих страна, очигледно је да треба прећи дуг пут, посебно када погледате Апплеова ограничења на апликације трећих страна.

Како сачувати свој Андроид уређај од опасних апликација

Гоогле дефинитивно ради на томе да њихову Плаи Сторе учини сигурнијом за све кориснике. Кад се каже, не чини се вероватним да ће Плаи Сторе икада моћи да гарантује 100% без злонамјерног софтвера. Из тог разлога, Андроид корисник мора бити мало пажљивији и проактивнији приликом преузимања апликација. Ево неколико ствари које можете да учините да смањите своје шансе за преузимање апликација са штетним софтвером:

 1. Останите даље од продаваоница апликација трећих страна. Ако не пронађете апликацију у Гоогле Плаи продавници, не преузимајте је. Трговине апликација трећих произвођача су опасне јер ретко имају било какве прописе о доступним апликацијама. Једино кад је у реду преузимање апликације изван Плаи Сторе-а је само званична апликација са њене службене веб странице.
 2.  Провјерите вјеродајнице апликације. Другим речима, урадите своје истраживање. Погледајте историју програмера у Плаи Сторе-у, да ли постоје неке друге апликације које потврђују веродостојност програмера? Каква је оцена апликације? Да ли су људи написали рецензије о апликацији? Чешће него не, моћи ћете да видите да ли неку апликацију вреди за преузимање.
 3. Преузмите и инсталирајте апликацију против злонамерног софтвера на свој Андроид уређај. Можете да проверите нашу листу за најбоље апликације против злонамерног софтвера како бисте били сигурни да сте добили најбољу услугу коју можете. Анти-малваре више није опција за било који уређај повезан са Интернетом и ваш је главни алат у борби против сумњивих програма и апликација.

Овај чланак можете прочитати за детаљније објашњење везано за безбедност Андроид апликација. Лично предлажем да следите што је могуће више безбедносних савета, јер је увек лакше спречити злонамјерни софтвер да приступи вашем уређају него да пронађете и уклоните заражене датотеке.

Злонамерни софтвер у Гоогле Плаи продавници – Финалне мисли

Сви користе апликације, то је само чињеница нашег модерног живота. Упркос њиховој истакнутости у нашим животима, ми заправо не размишљамо о последицама преузимања заражене апликације. У ствари, о злонамерном софтверу не размишљамо онолико колико би требало, посебно о злонамјерном софтверу у Гоогле Плаи продавници. Добра вест је да истраживачи за безбедност, попут Стефанка, активно држе Гоогле и да су његови колеге одговорни за своје безбедносне пропусте. Ипак, појединачни корисник мора бити информисан о опасности од злонамјерних апликација. Сви бисмо требали подузети мјере предострожности како бисмо заштитили своје уређаје и личне податке.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map