Кориштење ВПН рутера – предности и недостаци

Готово сви користимо ВПН ових дана, захваљујући вестима о хакирању и влади која нас шпијунира. А велика ствар око ВПН-а је та што већина компанија омогућава вам повезивање више уређаја са једном лиценцом. На тај начин можете платити само једну лиценцу и истовремено инсталирати и користити ВПН на више уређаја. Иако је ово сјајно и све је проблем, већина нас има најмање 3-4 уређаја појединачно. Не можете да заштитите све уређаје из целе породице једним ВПН-ом. Већина ВПН провајдера вам омогућава да инсталирате исти ВПН на до 5 (или можда 6) уређаја. Шта ако желите све уређаје у вашем дому осигурати истим ВПН-ом? Ово укључује све лаптопове, паметне телефоне, таблете, играће конзоле и паметне телевизоре у вашем дому. Чињеница је да већина домова има око 10-12 уређаја који раде на интернету. Ако добијете ВПН који омогућава повезивање 5 уређаја истовремено, мораћете да купите 3 лиценце за покривање свих уређаја. ИЛИ можете добити само једну лиценцу за усмјеривач. На тај начин ће ваша цијела кућна мрежа бити заштићена и сваки уређај који се на њу повеже аутоматски ће бити анониман на Интернету.


Кориштење ВПН рутера - предности и недостаци

Кориштење ВПН рутера – предности и недостаци

Две врсте ВПН рутера

Када инсталирате ВПН на рутер, можете преузети конфигурацијске датотеке и инсталирати их на рутер, или купити унапред конфигурисани рутер. Купња унапред конфигурисаног рутера је једноставна јер не морате вршити никакву инсталацију. Само га прикључите и на њему ће бити инсталиран ВПН. Али ако већ имате рутер, најбоље је преузети датотеке и конфигурирати рутер уместо да купујете нови (осим ако немате ништа против трошити неколико стотина долара).

Коришћење ВПН рутера: Предности

Можете кренути оним путем који вама одговара. Ево шта ВПН рутер може да учини за вас.

Једнократна инсталација

Прво што треба да схватите о ВПН рутерима је да они раде на исти начин као и обични рутери, осим што се интернетска веза провлачи кроз сервере приватне мреже. То значи да ће сваки уређај који повежете на рутер добити цео опсег ВПН заштите.

Када инсталирате ВПН на више уређаја, мораћете да га преузмете и инсталирате на сваком уређају засебно. Упоредите га са усмјеривачем за који је потребна само једна инсталација – једном када усмјеривач има ВПН на њему, не морате инсталирати ВПН на сваки уређај засебно. Једноставно повежите своје уређаје на рутер на обичан начин и бићете безбедни на интернету.

Уштеде

Нема додатних трошкова ВПН претплате на рутеру. На пример, ако компанија наплаћује 10 УСД за месечну претплату, она ће углавном бити иста, без обзира на који уређај је инсталиран.

То штеди новац јер ако имате много људи који користе интернет у својој кући и сви требају ВПН, сви се могу повезати с њим и не морате куповати више претплата или лиценци.

Имајте на уму да чак и ако купите унапред конфигурисани рутер, и даље ћете морати да купите ВПН претплату.

Било да купите унапред конфигурисани рутер или преузмете конфигурационе датотеке и ручно их инсталирате, рутер је увек јефтинији посао од куповине неколико претплата за целу породицу.

Алл-Платформ Фриендли

Ово је једна од највећих предности ВПН рутера. Као што је раније речено, већина нас посједује више уређаја. И не пружају све ВПН компаније подршку за више платформи. На пример, ако желите да инсталирате ВПН на свој паметни телевизор, установићете да нема много провајдера који нуде компатибилне апликације за то.

Решење – ВПН на рутеру. Довољно је да конфигуришете ВПН на вашем рутеру (или купите унапред конфигурисан рутер) и повежете свој паметни телевизор са њим. То смањује труд и трошкове. Иако конфигурација на рутеру предузима неке додатне кораке, то је само једнократна ствар и када то учините, бићете спремни да је користите током целог живота.

Комплетна безбедност

Постављање ВПН везе на вашем рутеру значи да је целокупна мрежа ваше куће заштићена. ВПН додаје додатни слој приватности и сигурности свим вашим мрежним активностима. То такође отежава потенцијалним хакерима и сајбер злочинцима да праве компромисе или хакују у вашу ВиФи мрежу.

Онлине анонимност

Сваки уређај који повежете на ВПН рутер имаће потпуну анонимност на мрежи. Било да је у питању ваш паметни телефон, лаптоп, Смарт ТВ, уређај за игре или стриминг, ни ваш даватељ интернетских услуга нити било ко други неће моћи пратити шта радите на мрежи.

Коришћење ВПН рутера: Тхе Цонс

Али то није све забава и игре. Ево неких недостатака ВПН рутера.

Више уређаја нижа брзина

Први недостатак који треба узети у обзир за ВПН рутере је тај што они постају спорији јер је све више уређаја на њих повезано. Иако ће сваки уређај уживати у садржају шифрованог повезивања, такође ће доживети спорије време учитавања него ако би сваки уређај користио сопствени ВПН.

То значи да ћете за сваки уређај који повежете са кућном мрежом одавати део своје брзине. Лако је схватити зашто би ово могло бити одвраћање за многе људе, посебно оне који желе повезивање велике брзине.

Мала брзина је огроман проблем за људе који желе да стримују видео записе или играју онлине игрице – тампон је превише узнемирујући. Међутим, ако имате брзу везу код куће и брзи ВПН, брзине ће и даље бити пристојне чак и ако се на њу повежу 10-12 уређаја. Обавезно набавите ВПН с великим брзинама.

Погледајте неке од најбржих ВПН препорука.

Компликовано подешавање

Постављање ВПН рутера је прилично компликован процес. Ако сте почетник, ово би вам могло бити тешко. Међутим, већина ВПН компанија пружа корак по корак водич за помоћ својим корисницима кроз поступак инсталације. Многи од њих имају чак и 24/7 подршку за цхат.

Иако постоји довољно помоћи за инсталацију, ако и даље мислите да је то нешто што не можете, можете добити стручњака или купити унапред конфигурисани рутер.

За и против употребе ВПН рутера – закључак

Нема сумње да су ВПН рутери одличан начин да осигурате кућни интернет. Међутим, ако ви или већина ваше породице остајете вани и не користите уређај, ВПН рутери можда нису најбоља ствар за вас. С друге стране, ако ви и ваша породица највише користите свој интернет док сте код куће, ВПН рутер може бити одличан алат за заштиту од хакирања и скривања, а такође ће вам уштедјети много труда и новца.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map